Primul an de crestere

Eurotax

24 nov. 2014, Editorial

Conform statisticii lunare intocmite de catre APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile), pe ansamblul pietei nationale, livrarile totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale) inregistreaza, dupa 10 luni din 2014, o crestere consistenta de 25,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si cum era si firesc, motorul acestei cresteri este reprezentat de segmentul autoturismelor care a resimtit o crestere de + 24,2%, in aceeasi perioada analizata.

Dar si pe plan european se remarca o evolutie pozitiva, principalele tari europen inregistrand cresteri ce consolideaza un trend ascendent pentru anul 2014. Astfel cresterile dupa primele 10 luni ale anului in curs sunt urmatoarele: Franta +1,4%, Germania +3%, Italia +4,2%, Spania +18,1% si Marea Britanie +9,5%.

Ca si pana acum, in Romania vanzarile de autovehicule sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice, acestea reprezentand 71% din volumul total inregistrat pe primele 10 luni din 2014. Iar in interiorului acestei valori medii anuale, ar fi de remarcat faptul ca ponderea achizitiilor realizate de catre persoanele fizice a scazut de la 41% in luna mai, la 29% in luna octombrie.

Un alt aspect analizat de catre APIA este raportul dintre vehiculele noi si cele rulate. Astfel se constata ca in primele zece luni inmatricularile de autoturisme rulate au scazut cu circa 3,2% (5.900 unitati) comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Cu toate acestea, volumul lor (cca. 181.000 unitati in 2014) ramane ridicat comparativ cu cel al autoturismelor noi (cca. de 3 ori mai mare)...

Comentarii


comments powered by Disqus

Despre autor

Eurotax

EurotaxEurotax

Eurotax

Filtru stiri