Debutul farurilor laser

Eurotax

13 iun. 2014, Editorial

BMW i8 intra in istorie nu numai prin tehnologia de propulsie plug-in hibrid revolutionara pentru un automobil sport si pentru materialele folosite, dar si ca primul autoturism care duce tehnologia iluminarii la un nou nivel. In timp ce versiunea de baza BMW i8 este echipata cu faruri LED integrale, farurile laser sunt disponibile optional si asigura o luminozitate dubla, cu un fascicul de pana la 600 metri (comparativ cu 300 metri pentru LED). In plus, datorita noii tehnologii laser, este posibila cresterea eficientei energetice cu 30% in comparatie cu luminile LED.

Diodele laser sunt de zece ori mai mici decat diodele luminoase conventionale. Astfel, ele contribuie nu doar la reducerea spatiului necesar pentru montare in interiorul farului, ci si a masei. Dimensiunea suprafetei reflectorului poate fi redusa de pana la zece ori in comparatie cu farurile LED. Prin urmare, inaltimea reflectorului a fost redusa de la noua centimetri (cat masura anterior), la mai putin de trei centimetri.

Lumina unui far laser este mai intensa, similara cu cea naturala din timpul zilei, un aspect perceput pozitiv de ochiul uman. Prin intermediul lentilelor speciale, diodele emit un fascicul puternic in substanta cu fosfor fluorescent din interiorul farului. Iar aceasta substanta transforma fasciculul intr-o lumina foarte stralucitoare care este de zece ori mai intensa decat sursele conventionale. Mai mult, raza mai lunga de actiune faciliteaza o iluminare imbunatatita si o vizibilitate mai buna atunci cand se conduce noaptea. Astfel, farurile cu tehnologie laser asigura o experienta a condusului mai relaxata si mai confortabila, dar si o siguranta imbunatatita in trafic.

Comentarii


comments powered by Disqus

Despre autor

Eurotax

EurotaxEurotax

Eurotax

Filtru stiri